Ik ben gek op suikerbrood, het moet wel vers zijn. Ik laat het kneden in de broodmachine, daarna haal ik het deeg eruit, en kneed er de suikerparels er door. Niet in de broodmachine doen, want de suikerparels (of kandij) is veel te grof en daar gaat je antiaanbaklaag van beschadigen. Daarna doe ik het in een brood(cake)vorm, en bak 'm in de gewone oven.
Ingrediënten
- 500 gram bloem
- 10 gram zout
- 3 gram kaneel
- 3 eetlepels gembervocht en melk, samen 2 dl
- 25 gram gist
- 75 gram boter
- 2 eieren
- 100 gram kandijsuiker of suikerklontjes
Bereiding
Maak van de bloem, het zout, de kaneel, de met lauwe melk en gembernat aangemaakte gist, de gesmolten en afgekoelde boter en de eieren een gistdeeg.
Laat het op een lauwwarme plaats ongeveer drie kwartier rijzen.
Werk nu de in stukjes geklopte kandijsuiker erdoor.
Vorm het deeg tot een brood en doe het in een dik met boter besmeerde en met grove krisalsuiker bestrooide broodvorm.
Laat het nog ongeveer een kwartiertje narijzen.
Bak het in een warme oven op 200 graden in een half uur gaar en bruin.
De bovenkant is dan geglaceerd door de gekaramelliseerde suiker.
Met een dikke laag roomboter....
SÛKERBÔLE (suikerbrood)
-
- Site Admin
- Berichten: 19455
- Lid geworden op: 06-01-2010 12:24
- Lydie
- Berichten: 9180
- Lid geworden op: 18-01-2010 20:43